Kan inte nå servern

Modern Art & Design presenterar eftersökta textilkonstnärer


Höjdpunkter från Modern Art & Design

Inom liveauktionens avdelningen för mattor och textilier ser vi stort fokus på svenska kvinnliga textilkonstnärer med höjdpunkter som ”Ängarna” av Märta Måås-Fjetterström och ”Strålblomman, grön” och ”Röda rabatten” av Barbro Nilsson. Det sistnämnda exemplaret är den allra första vävningen av "Röda rabatten", färdigställd och levererad till kunden i december 1944.



Barbro Nilsson, "Strålblomman, grön"

Barbro Nilsson föddes 1899 i Malmö och är en av tidens mest lysande konstnärer. Hon är älskad av många och mer uppskattad nu är någonsin. Efter studier vid bland annat Johanna Brunssons vävskola, kom det stora genombrottet "Melodier vid torget", skapad för Göteborgs konserthus efter förlaga av Sven X.et Ericsson 1936.

Mest förknippad har dock Barbro Nilsson blivit som den som tog vid och styrde den konstnärliga inriktningen för det nystartade Aktiebolaget Märta Måås-Fjetterström. "Strålblomman, grön" är en utveckling av "Nejlikan" från 1950 (som även den finns med på denna auktion). Sveriges första nejlikedriveri låg i Båstad precis som AB Märta Måås Fjetterström, och nejlika som snittblomma fick ett uppsving under 1950-talet. Detta kan vara en möjlig inspiration till mönstret.


Till mattan



Barbro Nilsson, "Röda rabatten"

”Rabatten” tillhör ett av Barbro Nilssons mest uppskattade mönster, och är vävt flera gånger i olika storlekar. Mönstret ritades till modedirektör Sahlén, på Norrlandsgatan i Stockholm, för hans modevisningar. Där skulle hans modeller kunna dansa på de runda mattorna i de senaste kollektionerna. Dessa runda mattor gjordes i rött, blått, grönt och gult. Senare har även en vit "Rabatten" vävts. Förutom "Rabatten" har även Barbro Nilssons mönster "Tigerfällen" tillverkats som rund. Även denna finns representerad på avdelningen under denna auktion.


Till mattan





Märta Måås-Fjetterström, "Ängarna"

1928 skulle den Svenska Amerikalinjen M/S Kungsholm inredas som en flytande paviljong över svensk 20-tals klassicism. Arkitekten Carl Bergsten samlade de främsta formgivarna för att inreda skeppet, där ibland Märta Måås-Fjetterström tillsammans med bland andra Carl Malmsten, Elsa Gullberg, Oscar Nilsson och Simon Gate.

Märta Måås-Fjetterström gick genom förstaklassalongen under sin resa till New York 1928. Vad skulle en matta kunna säga på ett skepp? Vad saknades på ett storslaget hav? Gräs, ängar och blommor från barndomens trädgård. Vid nästa resa låg det i förstaklassalongen en stor matta av Måås-Fjetterström med namnet ”Ängarna”.


Till mattan





Mattorna sälj på Modern Art & Design.

Visning: 16 – 20 maj, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Liveauktion: 21 maj, Arsenalsgatan 2, Stockholm


Läs mer om Modern Art & Design och utforska katalogen



Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Christopher Stålhandske
Stockholm
Christopher Stålhandske
Ansvarig specialist mattor, textilier och Islamiskt konsthantverk
+46 (0)708 19 12 58